1 ekor ayam 2 sm halia ½ sm lengkuas 1 sudu teh jintan putih 1 sudu teh jintan manis 2 sudu makan ketumbar 8 ulas bawang putih 10 ulas bawang merah | 2 sudu makan sos tiram 2 sudu makan kicap cair 4 batang daun ketumbar Minyak masak Sedikit madu Sedikit serbuk lada sulah Sedikit serbuk kunyit |
cara:
Potong ayam dan bersihkan. Kisar bawang merah, bawang putih, jintan putih dan manis, ketumbar, halia dan lengkuas. Gaulkan dengan ayam dan renjiskan dengan kicap cair, sos tiram dan madu. Daun ketumbar dimayang kemudian digaulkan dengan ayam tersebut dan perap selama 1/2 jam. Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga kekuningan warnanya.
Sumber: Resepi Masakan MAHA 2000
Bahan-bahan:
1 kg ayam (dipotong 16 bahagian) 500 gm bawang merah 49 gm kunyit basah 40 gm halia 4 batang serai 30 gm bawang putih | 3 sudu kecil madu lebah 3 sudu kecil jintan putih 3 sudu jintan manis Sedikit minyak jagung 3 sudu serbuk kunyit Garam secukup rasa |
Cara:
Ayam dipotong 16, dibasuh serta tuskan airnya. Masukkan bawang merah, kunyit basah, halia, serai, bawang putih, jintan manis dan jintan putih, cili yang telah dikisar halus, serbuk kunyit, madu dan garam.
Gaul sehingga ia sebati. Tuangkan sedikit minyak jagung, kemudian peramkan bahan-bahan tadi selama satu jam.
Selepas itu, bolehlah dibakar di atas pembakar sehingga ia masak. Hidangkan panas-panas dengan sos cili dan sebagainya.
Sumber: Majalah Wanita Oktober 1999
0 comments:
Post a Comment