.

Ringankan Blog compress CSS: Tips lajukan load page tanpa buang widget


Ringankan Blog compress CSS: Tips lajukan load page tanpa buang widget
Seperti yang diketahui, blog yang ringan atau dengan kata lain “load page” yang cepat merupakan salah satu faktor yang mempengaruhi bilangan pengunjung sesebuah blog itu.
Oleh sebab itu, ramai bloggers terutamanya yang mengakui hakikat ini telah cuba untuk meringankan blog mereka dengan pelbagai cara termasuklah dengan menukar template, membuang widget dan bermacam cara yang memenatkan lagi

Lihat lebih details-->

Namun begitu, dek kerana kesusahan dan kesukaran ini, ramai yang berputus asa dan malas untuk meningkatkan kelajuan “load page” blog mereka itu.. Oleh sebab itu, Aried ingin kongsikan bersama para sahabat bloggers sekalin mengenai satu cara untuk menjadikan “load page” blog anda menjadi lebih laju yakni blog yang lebih ringan.

Cara yang Aried maksudkan disini ialah dengan cara compress kan CSS template blog anda. Melalui cara ini, bukan sahaja loading page blog anda menjadi semakin laju, malahan ianya juga dapat menjimatkan “bandwidth” juga. Mungkin ada sesetengah yang masih lagi belum faham dengan apa yang Aried maksudkan, namun usah bimbang kerana caranya sengat mudah kerana Aried telah menemui satu website yang menjalankan proses “compress CSS” ini dengan cepat dan yang penting PERCUMA.
Disini Aried akan memberikan beberapa langkah untuk anda supaya lebih faham.
1. Log in blog anda.
2. Apabila sudah berada dibahagian dashboard, pergi kepada “Layout”
3. Pergi ke Edit HTML dan kemudian jangan lupa download template asal untuk backup
4. Kemudian pergi ke website CSS DRIVE.
5. Ikut steps2 yang diberikan itu.
- Bagi Compression Mode, pilih “normal” ataupun “super compact”
- Comments Handling, pilih “dont strip”
- Insert CSS template anda..
* css ialah code yang bermula dari  b:skin hinggalah /b:skin
* copy CSS itu kemudian paste di dalam column itu.
6. Selepas siap, copy CSS itu dan paste kan dibahagian HTML(CSS) dari template anda dibahagian yang sama anda copy tadi.
# bagi perbezaan antara normal dan buper compact ialah normal = buang line manakala super compact = buang line n space
 copy by : http://www.ar-rifke.com

3 comments:

~..SiKecilMirmO..~ said...

Nk connect pn.. lmbat daaa.. inikn pula nk loading... ngeh3... tenet sgt2 plhn.. hahhaa... ^^

Abe Goreng said...

Nice share bro. tp bila aku buat td xjadik la.Adui.hehe.

Cara Pantas Setel Masalah!!!

ikram said...

xjd mcm mane tu...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...